Versiunea Delta a coronavirusului este mai periculoasă? Răspunsul îngrijorător al unui specialist din Marea Britanie
Un cunoscut medic din Marea Britanie a vorbit despre efectele variantei DELTA a noului coronavirus. Doctorul a explicat de ce este mai periculoasă această mutaţie.
Atunci când un virus trece de la animal la om, el se modifică, în lupta pentru supravieţuire. Cu cât mai mult rămâne în circulaţie, cu atât mai puternic devine. Şi vedem asta în numărul R de reproducere a virusului. Adică numărul celor care se infectaează după ce intră în contact cu un purtător al virsului. Dacă la varianta originală a viruslui, cea din Wuhan, numărul R era de 2.4-2.6, la varianta Delta, cea originară din India, numărul R poate ajunge la 8.
Numărul R de reproducere a virsului:
- Virusul din Wuhan – 2.4-2.6
- Virusul care a ajuns în Europa – 3
- Varianta Alpha – 4-5
- Varianta Delta – 5-8
„Varianta DELTA este o variantă mutantă a variantei chinezeşti care era la începutul pandemiei. Este considerată cu o transmitere mai rapidă decât varianta englezească, varianta ALPHA care a fost până acum în Marea Britanie. Iar prezentarea clinică, boala pe care o determină, este în mai mare măsură la fel. Însă vedem mai multe persoane, în special, din grupa celor tineri, pentru că ei sunt în prezent cei care sunt nevaccinaţi”, a spus dr. Tudor Toma, medic Marea Britanie.
„Vaccinul reuşeşte să reducă riscul bolii cu această variantă, nu este o variantă rezistentă la vaccin dar transmiterea este mai rapidă şi din cauza aceasta numprul de cazuri creşte în populaţiile care nu sunt vaccinate. Vaccinul în ambele doze realizează o protecţie pentru formele severe de boală, inclusiv cu această variantă. Sunt însă pacienţi, persoane care fac o formă de boală dacă sunt vaccinate cu o singură doză sau cei care nu sunt vaccinaţi ajung să facă o formă mai severă de boală”, a continuat acesta. „Din experienţa noastră cu pacienţii în spital nu am văzut diferenţe majore dintre cei care au avut varianta ALPHA sau varianta DELTA. Clinic nu se poate face o diferenţă între o variantă sau cealaltă. În general pacienţii vin cu probleme de respiraţii, au nevoie în continuare de oxigen, dacă sunt într-o formă severă”, a mai spus medicul.
Sursă foto: Arhivă Ciao